All for Joomla All for Webmasters
Yapabilecekleriniz hayal gücünüz kadar geniştir.
STM32
ARDUINO
ONUR KÖSE
Kişisel Blog

Arduino Akış Kontrol Komutları

Program yazarken çoğu zaman her şey ak ve kara gibi net olmaz, çoğu zaman çeşitli koşullara göre farklı komutlar çalıştırmamız gerekir. Benzer şekilde çoğu komutun da yalnızca bir kez çalıştırılması bizim için yeterli gelmez, belli koşulları sağladığı sürece sürekli çalıştırılmasını istediğimiz komutlar olabilir. İşte bu gibi durumlar için Arduino programlama dilinde akış kontrol mekanizmaları vardır. Aslında en basitinden en karmaşığına kadar bütün programlama dillerinde bu mekanizmalar mevcuttur ve programlama dillerinin en önemli ögelerinden birisidir.

Karar verme kontrol deyimleri verilen şartı kontrol eder ve istenen sonuca göre istenen işlemleri yapar. Arduino programlama dilinde karar verme komutları; if, if else ve switch case’dir.

 

“if” Deyimi

if deyiminin içerisinde ki şart doğru(true) ise deyim içerisindeki komut çalışır, şart yanlış(false) ise komutları pas geçer.

Örnekte butondurum adlı değişkenin içeriği okunur. İçerik HIGH ise 13 nolu pin Lojik 1 yapılır.

 

“if-else” Deyimi

if-else deyimi söz dizimi olarak if deyimine benzemektedir. if-else deyiminde şart doğru ise if deyiminin altındaki komut, şart yanlış ise else kelimesinin altında ki komut çalıştırmaktadır.

x adında tamsayı türündeki değişkene 5 sayı değeri atanır. İlk koşul ile x değişkeni 10 sayısından büyük mü? Sonuç True yani büyük ise 13 nolu pin Lojik 1 yapılır, değilse else komutuna atlar ve 13 nolu pin Lojik 0 yapılır.

if/else dallanması if komutu içeriği yanlış ise else kısmına atlayarak else içerisinde ki komutu çalıştırmaktaydı. if/else-if dallanmasında ise if koşul içeriği kontrol edilir. Koşul doğru yani x değişkeni 10’dan büyük ise 13 nolu pin Lojik 1 yapılır. Koşul yanlış ise else kısmında ki if koşulu kontrol edilir. x küçük müdür 5’den? Koşul doğru ise 13 nolu pin Lojik 0 yapılır.

 

“switch-case” Şartlı Dallanma Deyimi

Verilen ifadeye göre programın akışını istenen seçeneklere yönlendirmek için kullanılır.

switch komutu argümanı char veya integer tipinde bir değer olabilir,

case kelimesinden sonra sadece integer veya char tipinde sabit kullanılabilir.

Örnekte gelen değişkenine bakılır içeriği 1 ise x değişkeni 1 olur, içeriği 2 ise x değişkeni 2 olur, gelen değişkeni bunlarında dışında bir değer ise default kısmına atlayarak x değişkeni 0 olur.

About the author

Leave a Reply

Merhaba

Bloguma Hoşgeldiniz.

Kategoriler

Çevrimiçi Kişiler

1 Bot
%d blogcu bunu beğendi: